Utolsó kommentek

Geotermikus fűtés

2015.11.30. 16:06 | caravelle | Szólj hozzá!

Természetesen nem vagyok a téma szakértője, csak jóideje piszkál valami a dologgal kapcsolatban. 

A Földnek rengeteg energiaforrása van. Víz, szén, olaj, egy rakás ásvány, meg olyan kívülről jövő energiák, mint a napfény, a szél satöbbi. Ezekben egy fontos hasonlóságot látok, azt, hogy hosszabb vagy rövidebb idő alatt, de újratermelődnek, illetve folyamatos körforgásban vannak. A Nap ugyan elég egy idő után, de ez nem rajtunk múlik, ha itt sem lennénk, ez akkor is így történne. A víz párolog, majd leesik, az olaj vagy a szén is termelődik bizonyos ütemben. Nyilván, ha a felhasználás gyorsabb mint a termelődés, kifogyunk, de ezt már mindenki felismerte, komoly erőfeszítéseket teszünk a spórolásra. 

És akkor van ez a geotermikus energia, amit annyira hasznosnak és jónak tartanak mostanában. Ezt az energiát viszont egy lényeges tulajdonsága különbözteti meg a többitől, mégpedig az, hogy nem termelődik új helyette. Ez a Föld belső hője. Elég szarul néznénk ki, ha nem lenne ez a "padlófűtésünk" szerintem. Hosszú években gondolkodva, most lehetünk kb az ideális szakaszban. Már nem folyik mindenhol a láva, a tűzhányók is visszavettek magukból, de még van hőkibocsátás. 

Nos, a geotermikus fűtés, gyakorlatilag egy hőelvonás. Utat biztosítunk a hő távozásához, hogy azután a meleg kimenjen az ablakon. Nem is mint egy lyuk amin kijön ami akar, hanem spéci hőelnyelőrendszerrel, felkényszerítjük a pótolhatatlan, és egyszeri égéshőt. Ha gyorsítjuk a hőleadást, a lehűlést sürgetjük. Mivel nem közvetlenül a "tűztérből" nyerjük a hőt, hanem a hőátadó részekből, szerintem ez még hatványozza is a dolgokat. Ami még nagyobb mértékűvé teszi a pazarlást, hogy ezeknek a fűtőrendszereknek a kiépítési költsége olyan magas, hogy kisebb, családiház-méretekben nem érdemes gondolkodni. Az ajánlásokban egész településekre mondják rentábilisnek a kialakításukat. Belegondolok, hogy az már nem is kis hőelvonás, amikor egy többezres falut fűtenek ilyen módon.

A kérdés tehát: Nem baj, hogy egy pótolhatatlan energiát, amire az élethez van szükségünk, hamarabb elveszítünk csak azért, hogy most olcsóbban fűthessük a fenekünket?

Várom a komoly cáfolatokat, melyek alaptalanná teszik félelmemet! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://remelemertheto.blog.hu/api/trackback/id/tr538127722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása