Utolsó kommentek

Drótszamár

2016.01.17. 23:38 | caravelle | Szólj hozzá!

Megint egy téma, amiben egy rakás gondolkodással töltött időt spórolhatott volna meg a vezetés, ha kikéri a tanácsomat.

Az ország elsőszámú űberpolgármestere felvetette, hogy esetleg kezdeményezni fogja, hogy a bringásoknak KRESZ-vizsgát kelljen tenniük. Nos, nem tudom mi köze egy polgár jenőnek az ilyen szintű jogalkotáshoz, de lássuk be, az ötlet nem ördögtőlvaló, ráadásul nem is újkeletű. Magam is szorgalmaznám valamilyen formában az ötletet. 

Bár kissé életszerűbbé tenném a rendszert, mert nem annyira a vizsgáztatásban látom a megoldást. Behozhatnánk a lemaradást, ha a diákoknak kezdenénk el oktatni a KRESZ-t, iskolai órákon, hagyományos osztályzásos rendszerben. Hamar kinőné magát a generáció, amelyik már tudná merre hány méter. Az ugyanis, hogy a biciklisek szabálytalankodnak, nem kizárólag a tudatlanságukból ered, jóllehet, ez is közrejátszik a problémában. Én is üvöltöttem már le a fejét a hanyagul közlekedő apukának, aki az "elsőbbségadás kötelező" táblát mackósajtnak nézte. Az ő szavait idézve, "én bicikliúton megyek, elsőbbségem van". Elgondolkodtató, valószínűleg ezt mondja a kisfiának is otthon, akit majd jól elütnek apuka baromsága miatt.

Tehát mondjuk, ha a gyerekek az iskolában megtanulnák azt a pár darab rájuk vonatkozó táblát, meg pár alapszabályt, akkor az inkompetencia pár éven belül eltűnne. Marad viszont a "leszarom" típusú szabálytalankodás. A bringások, a segédmotorosokhoz hasonlóan, azért olyan bátrak a piroslámpázáshoz és a járdánközlekedéshez, mert a szabálytalanságaiknak nincs gazdája. Manapság a rendszámos járműveket gyakorlatilag folyamatosan monitoringozzák. Be van kamerázva a fél város, szupertraffipaxok mindenütt. Rendszámos járművel elbújni nem lehet. Mi a helyzet a jelöletlen járművekkel? Semmi. Akit nem állítanak meg ott helyben, az megússza. Ez azért lényeges, mert egy KRESZ-vizsgától senki nem lesz szabályos. A szabálytalanságok nagy százalékát úgy követik el, hogy tudatában vannak cselekedetüknek. Így önmagában a vizsga kevés. Visszatartó erő kell, ami pedig lehet a felelősségrevonás és a büntetés. Ezt viszont hatékonyan csak úgy lehet megvalósítani, hogy minden járművet rendszámozunk. Természetesen kellenek apró finomítások, ami vonatkozna a gyerekbringákra, amiket nyilván csak a járdán meg a játszótéren használnak, és még biztosan találhatunk kivételes módon kezelendő kategóriákat, de az igazán nagy tömeget felelősebbé lehetne tenni. Többször felmerült bennem például a kérdés, mit tehetnék, ha belémszállna egy csóró romkocsmaszökevény? Biztosítása nincs, pénze nincs. Kárt viszont elég szépet lehet okozni egy drótszamárral is. Egyszerűen felszáll egy buszra és továbbáll. Ki volt az? Fingom sincs, majd megpróbálom megkeresni. Lássuk be, ez így nem oké.

Összegezve, két fontos tennivaló együttes hatásában látom a megoldást. Egyrészt az ifjúság oktatását, másrészt a legproblémásabb kerekezői csoport regisztrációját tartanám a megoldásnak. Az emberek tudják ha hibáznak, illetve tudják, hogy ezért felelniük is kell!

A bejegyzés trackback címe:

https://remelemertheto.blog.hu/api/trackback/id/tr388281782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása