Utolsó kommentek

Mese a Mikulásról, aki meglátogatott egy NAV-os házaspárt.

2015.12.07. 20:54 | caravelle | Szólj hozzá!

Igazából persze nem mese, hanem mai valóság. Ezen a történeten keresztül megtudhatjuk, ki az igazi népellenség. Kiderül, kinek az adója hiányzik a legjobban az államkassza számára.

Bizony, elfogták Al Capone-t.

Ha netán valaki nem hallott az esetről, annak dióhéjban elmondom: Két hónapdolgozója kitalálta a NAV-nál, hogy bérelnek egy Mikulást. Meg is jött, ajándékozott, játszott a gyerekkel, szelfizett. Aztán búcsúzott, a tiszteletdíjat eltette. Viszont a csapdát már nem vette észre, előkerültek az igazolványok a házigazdáknál. Számlát nem adott a Mikulás, a törvény viszont rá is vonatkozik. Jelenleg várja a határozatot a büntetésről, ami akár 200.000,- Ft is lehet. 

Ennyi tehát a történet, most pedig jön az, ami nekem eszembe jut ennek kapcsán.

Tudjuk, hogy az adóhivatal nem vaktában szokott lecsapni. Kiszemelnek egy-egy szakmát, vagy ipart, és azt reggeltől estig figyelik, pár hónapos projektek ezek. Egyszer az építőipar, máskor a boltok, vagy a pékek vannak monitorozva. Minden érintett megszokta már a rendszert, nincs benne nagy meglepi. Nos, idén decemberre az a találmány, hogy a karácsonyi témához kapcsolódó tevékenységeket figyelik. Nagyrészt kereskedők, fabódésok, forraltborosok akikre ilyenkor gondolna az ember. Velük az a helyzet, hogy gyakorlatilag egész évben ezt csinálják, sütnek, főznek, vásároznak, eladnak. Húsvétkor tojást, Adventkor fahéjat. Van pénztárgépük, könyvelőjük, kasszájuk. Ahol tudnak ügyeskednek, ahol nem, ott bevallanak. Olyanok mint bármely más szakma. 

No de mi a helyzet egy Mikulással? 364 napig nem keres a tevékenységével semmit. Ki hív ki egy Mikulást szeptemberben? Senki, és ez teljesen bizonyos. Egy nap, pontosabban egyetlen este lehet Mikulásként dolgozni évente. Csak szólok, ez nem az igazi Mikulás, nem tudja bejárni egy este alatt az egész bolygót Finnországtól Ausztráliáig! Ez azért lényeges motívum, mert a büntetési rendszer olyan, hogy azt feltételezi lebukáskor, hogy a szabálytalanságot rendszeresen elköveti az alany. Tehát ha nem kap blokkot a NAV-os a boltban, akkor azt gondolja, hogy az előző vevő sem kapott, meg a tegnapi sem. Ezért hatványozottan büntet azért, amit nem látott, de gyanít. Elrettentésről van szó. A Mikulással más a pálya. Nincs tegnapi tevékenység. Holnapi sem lesz. Hány családhoz megy be egyetlen este? 5-6 helyszín? Mennyi lehet a tarifa? 10-15-20.000,-? Micsoda adóvonzat. . . éves szinten. . .

Mondjuk évente behúzza az Államot 10.000,- Ft-tal. Huáá! 

Mit csinálhat a Mikulás az év többi napján? Tudjuk, hogy nem a gyerekek leveleit olvassa, meg nem is az ajándékokat válogatja. Valószínűleg van egy munkahelye, vagy esetleg egy cége. Egy biztos, nem Mikulás!

Tehát, kedves mindenre elszánt és könyörtelenül hivatalnok NAV-ellenőrök, párezer forintos adócsalást lepleztetek le és toroltok meg. Meg kell mondanom, kurva szarul végzitek a munkátokat! Milliók sikkadnak el az orrotok előtt, milliárdok tűnnek el, és ti lehúzzátok a Mikulást, évi párezer forint "eltitkolt jövedelem" miatt. Gratulálok a hatékony munkátokhoz! Remélem azért a gyermeketeknek tetszett az előadás, főleg amikor látta, hogy írjátok a jegyzőkönyvet a konyhaasztalon. Elmondtátok neki, hogy megbüntettétek a Mikulást?

A bejegyzés trackback címe:

https://remelemertheto.blog.hu/api/trackback/id/tr328147094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása