Utolsó kommentek

Drótszamár

2016.01.17. 23:38 | caravelle | Szólj hozzá!

Megint egy téma, amiben egy rakás gondolkodással töltött időt spórolhatott volna meg a vezetés, ha kikéri a tanácsomat.

Az ország elsőszámú űberpolgármestere felvetette, hogy esetleg kezdeményezni fogja, hogy a bringásoknak KRESZ-vizsgát kelljen tenniük. Nos, nem tudom mi köze egy polgár jenőnek az ilyen szintű jogalkotáshoz, de lássuk be, az ötlet nem ördögtőlvaló, ráadásul nem is újkeletű. Magam is szorgalmaznám valamilyen formában az ötletet. 

Bár kissé életszerűbbé tenném a rendszert, mert nem annyira a vizsgáztatásban látom a megoldást. Behozhatnánk a lemaradást, ha a diákoknak kezdenénk el oktatni a KRESZ-t, iskolai órákon, hagyományos osztályzásos rendszerben. Hamar kinőné magát a generáció, amelyik már tudná merre hány méter. Az ugyanis, hogy a biciklisek szabálytalankodnak, nem kizárólag a tudatlanságukból ered, jóllehet, ez is közrejátszik a problémában. Én is üvöltöttem már le a fejét a hanyagul közlekedő apukának, aki az "elsőbbségadás kötelező" táblát mackósajtnak nézte. Az ő szavait idézve, "én bicikliúton megyek, elsőbbségem van". Elgondolkodtató, valószínűleg ezt mondja a kisfiának is otthon, akit majd jól elütnek apuka baromsága miatt.

Tehát mondjuk, ha a gyerekek az iskolában megtanulnák azt a pár darab rájuk vonatkozó táblát, meg pár alapszabályt, akkor az inkompetencia pár éven belül eltűnne. Marad viszont a "leszarom" típusú szabálytalankodás. A bringások, a segédmotorosokhoz hasonlóan, azért olyan bátrak a piroslámpázáshoz és a járdánközlekedéshez, mert a szabálytalanságaiknak nincs gazdája. Manapság a rendszámos járműveket gyakorlatilag folyamatosan monitoringozzák. Be van kamerázva a fél város, szupertraffipaxok mindenütt. Rendszámos járművel elbújni nem lehet. Mi a helyzet a jelöletlen járművekkel? Semmi. Akit nem állítanak meg ott helyben, az megússza. Ez azért lényeges, mert egy KRESZ-vizsgától senki nem lesz szabályos. A szabálytalanságok nagy százalékát úgy követik el, hogy tudatában vannak cselekedetüknek. Így önmagában a vizsga kevés. Visszatartó erő kell, ami pedig lehet a felelősségrevonás és a büntetés. Ezt viszont hatékonyan csak úgy lehet megvalósítani, hogy minden járművet rendszámozunk. Természetesen kellenek apró finomítások, ami vonatkozna a gyerekbringákra, amiket nyilván csak a járdán meg a játszótéren használnak, és még biztosan találhatunk kivételes módon kezelendő kategóriákat, de az igazán nagy tömeget felelősebbé lehetne tenni. Többször felmerült bennem például a kérdés, mit tehetnék, ha belémszállna egy csóró romkocsmaszökevény? Biztosítása nincs, pénze nincs. Kárt viszont elég szépet lehet okozni egy drótszamárral is. Egyszerűen felszáll egy buszra és továbbáll. Ki volt az? Fingom sincs, majd megpróbálom megkeresni. Lássuk be, ez így nem oké.

Összegezve, két fontos tennivaló együttes hatásában látom a megoldást. Egyrészt az ifjúság oktatását, másrészt a legproblémásabb kerekezői csoport regisztrációját tartanám a megoldásnak. Az emberek tudják ha hibáznak, illetve tudják, hogy ezért felelniük is kell!

Mein Kampf újratöltve

2016.01.11. 23:41 | caravelle | Szólj hozzá!

Gyerekkoromban, amikor az első információk elértek hozzám a második világháborúról, Hitlerről, filmek, olvasmányok, iskolai tananyag stb, felkeltette az érdeklődésemet Hitler könyve is. Minden információ, amit akkoriban tudtam róla, azok a szokásos mantrák voltak. "Tiltott, megsemmisítették, veszélyes, az emberek megőrültek tőle, csak történészek olvashatják. . ." Vagyis egyfajta misztikumként volt kezelve, amiről mindenki ezeket tudta, de még senki se olvasta. Ezek hatására engem még jobban érdekelt, de elfogadtam, hogy ez már csak így van, és soha nem fogok hozzájutni. El is simult az ügy, ahogy változtak az idők, el is vonta a többi dolog a figyelmemet és a kíváncsiságomat. 

Jópár év eltelt, a Harcom nélkül felnőttem. Majd egyszer csak, mint egy villámcsapás, előkerült a hír, hogy a jogok 70 évvel a szerző halála után megszűntek, így most már kiadható minden nehézség nélkül. Kapott is valaki a lehetőségen, és meg is jelentette. Akkora érdeklődést kapott állítólag, hogy előjegyzésben szinte elfogyott, a maradékot meg egy nap alatt elkapkodták. Pedig nem eredeti formájában adták ki, hanem egy "magyarázott" verzió jelent meg, rengeteg kiegészítéssel, lábjegyzetekkel, magyarázattal és cáfolattal megspékelve. Gondolom, még véletlenül sem akarták, hogy propaganda szaga legyen.

Nos, amikor olvastam a hírt, gondoltam, ha valaki komolyan érdeklődik a mű iránt, majd átugorja a dőltbetűs részeket. Aztán rájöttem, hogy a fanatikusoknak már rég megvan. De akkor ki kapkodta el a boltokból?

Felébredt bennem a régi kíváncsiság, el akarom olvasni. Saját fejemből akarom cáfolni, vagy épp igazolni az elcsépelt szövegeket, amit eddig mindenkitől hallottam, akik viszont nem is olvasták. Elhatároztam, hogy megszerzem. Azt hallottam, hogy nálunk is volt egy kiadása, de németül. Az sajnos nem fekszik. Magyarul kell. Már láttam magamat, ahogy hetven évesen is kutatok, mintha a Szent Grált keresném hiába. De a kép hamar szertefoszlott. Egy dolgot kellett tennem, beírni a Google-be, hogy "A. Hitler, Harcom". Kb öt PDF-találat egy oldalon. Az elsőről le is töltöttem. 

Kicsit elszomorodtam. Túl könnyű volt. Ráadásul értelmetlenné vált az egész történet, kiadás, kiegészített változat, meg az egész porhintés. Egy kattintás és lehet olvasni. Meg is teszem, hogy ne mondhassa senki, hogy a levegőbe beszélek ha szóba kerül a Mein Kampf.

Láncon

2015.12.30. 16:05 | caravelle | Szólj hozzá!

Az időnként, például szilveszterkor pár órára kikötött kutya, nem feltétlenül "kikötve tartott" eb. A környezete alapján egyértelműen megállapítható, hogy egy kutya évek óta láncon élő állat, vagy esetleg csak kikötötték amíg vendég van a háznál, akit zavart az ugrálása.
Az, hogy melyik kutyának mi a gyengéje ami miatt bizonyos szituációkban jobb megkötni, azt a gazdájának kell tudni. Sluncimat például teljesen hidegen hagyja a petárda, de egy porszívóval Ausztráliáig lehetne üldözni. Szerencsére a kertet ritkán kell porszívózni.
A lényeg, hogy nem azoknak kell büntetésre számítani, akik havonta kikötik egy órára az egyébként minden kényelemmel körülvett kedvenceiket, hanem akiknél a kutya betonkeményre taposta a földet egy a lánchosszúságának megfelelő sugarú körben, a nyakára pedig egy három centi mély, fekélyes sebet rágott a nyakörv.

Ezt csak azok miatt a hatásvadász cikkek miatt gondoltam elmondani, amik 90-100.000,- forintos büntetéssel riogatják az embereket arra az esetre, ha kikötik a kutyájukat amíg bemennek egy gombóc fagyiért a cukrászdába.

 

Mese a Mikulásról, aki meglátogatott egy NAV-os házaspárt.

2015.12.07. 20:54 | caravelle | Szólj hozzá!

Igazából persze nem mese, hanem mai valóság. Ezen a történeten keresztül megtudhatjuk, ki az igazi népellenség. Kiderül, kinek az adója hiányzik a legjobban az államkassza számára.

Bizony, elfogták Al Capone-t.

Ha netán valaki nem hallott az esetről, annak dióhéjban elmondom: Két hónapdolgozója kitalálta a NAV-nál, hogy bérelnek egy Mikulást. Meg is jött, ajándékozott, játszott a gyerekkel, szelfizett. Aztán búcsúzott, a tiszteletdíjat eltette. Viszont a csapdát már nem vette észre, előkerültek az igazolványok a házigazdáknál. Számlát nem adott a Mikulás, a törvény viszont rá is vonatkozik. Jelenleg várja a határozatot a büntetésről, ami akár 200.000,- Ft is lehet. 

Ennyi tehát a történet, most pedig jön az, ami nekem eszembe jut ennek kapcsán.

Tudjuk, hogy az adóhivatal nem vaktában szokott lecsapni. Kiszemelnek egy-egy szakmát, vagy ipart, és azt reggeltől estig figyelik, pár hónapos projektek ezek. Egyszer az építőipar, máskor a boltok, vagy a pékek vannak monitorozva. Minden érintett megszokta már a rendszert, nincs benne nagy meglepi. Nos, idén decemberre az a találmány, hogy a karácsonyi témához kapcsolódó tevékenységeket figyelik. Nagyrészt kereskedők, fabódésok, forraltborosok akikre ilyenkor gondolna az ember. Velük az a helyzet, hogy gyakorlatilag egész évben ezt csinálják, sütnek, főznek, vásároznak, eladnak. Húsvétkor tojást, Adventkor fahéjat. Van pénztárgépük, könyvelőjük, kasszájuk. Ahol tudnak ügyeskednek, ahol nem, ott bevallanak. Olyanok mint bármely más szakma. 

No de mi a helyzet egy Mikulással? 364 napig nem keres a tevékenységével semmit. Ki hív ki egy Mikulást szeptemberben? Senki, és ez teljesen bizonyos. Egy nap, pontosabban egyetlen este lehet Mikulásként dolgozni évente. Csak szólok, ez nem az igazi Mikulás, nem tudja bejárni egy este alatt az egész bolygót Finnországtól Ausztráliáig! Ez azért lényeges motívum, mert a büntetési rendszer olyan, hogy azt feltételezi lebukáskor, hogy a szabálytalanságot rendszeresen elköveti az alany. Tehát ha nem kap blokkot a NAV-os a boltban, akkor azt gondolja, hogy az előző vevő sem kapott, meg a tegnapi sem. Ezért hatványozottan büntet azért, amit nem látott, de gyanít. Elrettentésről van szó. A Mikulással más a pálya. Nincs tegnapi tevékenység. Holnapi sem lesz. Hány családhoz megy be egyetlen este? 5-6 helyszín? Mennyi lehet a tarifa? 10-15-20.000,-? Micsoda adóvonzat. . . éves szinten. . .

Mondjuk évente behúzza az Államot 10.000,- Ft-tal. Huáá! 

Mit csinálhat a Mikulás az év többi napján? Tudjuk, hogy nem a gyerekek leveleit olvassa, meg nem is az ajándékokat válogatja. Valószínűleg van egy munkahelye, vagy esetleg egy cége. Egy biztos, nem Mikulás!

Tehát, kedves mindenre elszánt és könyörtelenül hivatalnok NAV-ellenőrök, párezer forintos adócsalást lepleztetek le és toroltok meg. Meg kell mondanom, kurva szarul végzitek a munkátokat! Milliók sikkadnak el az orrotok előtt, milliárdok tűnnek el, és ti lehúzzátok a Mikulást, évi párezer forint "eltitkolt jövedelem" miatt. Gratulálok a hatékony munkátokhoz! Remélem azért a gyermeketeknek tetszett az előadás, főleg amikor látta, hogy írjátok a jegyzőkönyvet a konyhaasztalon. Elmondtátok neki, hogy megbüntettétek a Mikulást?

Geotermikus fűtés

2015.11.30. 16:06 | caravelle | Szólj hozzá!

Természetesen nem vagyok a téma szakértője, csak jóideje piszkál valami a dologgal kapcsolatban. 

A Földnek rengeteg energiaforrása van. Víz, szén, olaj, egy rakás ásvány, meg olyan kívülről jövő energiák, mint a napfény, a szél satöbbi. Ezekben egy fontos hasonlóságot látok, azt, hogy hosszabb vagy rövidebb idő alatt, de újratermelődnek, illetve folyamatos körforgásban vannak. A Nap ugyan elég egy idő után, de ez nem rajtunk múlik, ha itt sem lennénk, ez akkor is így történne. A víz párolog, majd leesik, az olaj vagy a szén is termelődik bizonyos ütemben. Nyilván, ha a felhasználás gyorsabb mint a termelődés, kifogyunk, de ezt már mindenki felismerte, komoly erőfeszítéseket teszünk a spórolásra. 

És akkor van ez a geotermikus energia, amit annyira hasznosnak és jónak tartanak mostanában. Ezt az energiát viszont egy lényeges tulajdonsága különbözteti meg a többitől, mégpedig az, hogy nem termelődik új helyette. Ez a Föld belső hője. Elég szarul néznénk ki, ha nem lenne ez a "padlófűtésünk" szerintem. Hosszú években gondolkodva, most lehetünk kb az ideális szakaszban. Már nem folyik mindenhol a láva, a tűzhányók is visszavettek magukból, de még van hőkibocsátás. 

Nos, a geotermikus fűtés, gyakorlatilag egy hőelvonás. Utat biztosítunk a hő távozásához, hogy azután a meleg kimenjen az ablakon. Nem is mint egy lyuk amin kijön ami akar, hanem spéci hőelnyelőrendszerrel, felkényszerítjük a pótolhatatlan, és egyszeri égéshőt. Ha gyorsítjuk a hőleadást, a lehűlést sürgetjük. Mivel nem közvetlenül a "tűztérből" nyerjük a hőt, hanem a hőátadó részekből, szerintem ez még hatványozza is a dolgokat. Ami még nagyobb mértékűvé teszi a pazarlást, hogy ezeknek a fűtőrendszereknek a kiépítési költsége olyan magas, hogy kisebb, családiház-méretekben nem érdemes gondolkodni. Az ajánlásokban egész településekre mondják rentábilisnek a kialakításukat. Belegondolok, hogy az már nem is kis hőelvonás, amikor egy többezres falut fűtenek ilyen módon.

A kérdés tehát: Nem baj, hogy egy pótolhatatlan energiát, amire az élethez van szükségünk, hamarabb elveszítünk csak azért, hogy most olcsóbban fűthessük a fenekünket?

Várom a komoly cáfolatokat, melyek alaptalanná teszik félelmemet! 

 

A Kamionos

2015.11.29. 20:27 | caravelle | Szólj hozzá!

Hjaj, srácok!

Nem okádtam még véleményt a békés muszlim járókelők közé, kamionjával behajtó terrorista sofőrről! Most akkor megtenném.
Szóval, vegyük sorra, kik voltak a résztvevői ennek a forgalmi eseménynek!

Egyszer van egy árufuvarozó, aki végzi a munkáját, viszi a cuccot A-ból B-be. Meghatározott útvonalon, többnyire autópályán. Másodszor pedig van egy rakás illegális bevándorló, az egyszerűség kedvéért, a továbbiakban migráncs. Nos, alapvetően, a résztvevők közül a migráncsoknak nem szabadna ott lenni. Ennek több oka van. Egyrészt, többnyire illegálisan tartózkodnak az országban, másrészt gyalogosok. Mint ilyenek, nem szabadna, hogy a kérdéses helyszínen legyenek. No, de ha egyszer már így alakult, mondjuk ki, mindenféle szabályt megszegtek ottlétükkel. Ezekből most csak azokra a szabályokra összpontosítsunk, ami szorosan az esethez tartozik: közúti veszélyeztetés, vagyon elleni bűncselekmény, garázdaság. Csoportosan elkövetve.
Nem vagyok jogász, de valami ilyesmiknek hívják azokat a bűncseleményeket/vétségeket amiket a migráncsok ott elkövettek. Ezekre alapvetően a naív ember rendőrségi közbeavatkozást és fellépést várna, de hiába. 
Térjünk vissza kicsit a kamionoshoz:
Megy a határ felé, nem kevés feszültséggel, mivel az utat már többször megtéve, tudja mivel kell számolnia. Migráncsék ugrálnak a védtelen kamionokra, menet közben nyitogatják a rakteret, fosztogatják a rakományt, rongálják az autót, nem mellesleg a határon is az autókon próbálnak átjutni. A legagresszívebbek a fülkébe is bemásznak. Tehát, ezek a migráncsok sétálgatnak az autók között, mintha csak a Váci utcában lennének. Ha sofőrünk el akarja kerülni a kellemetlenségeket, valahogy el kell tántorítania ezt a hordát a szándékától. Hogyan lehetséges ez? Kicsit rájuk húzza a kormányt, csak úgy okító szándékkal, hogy tudják, ez az ürge nem viccel. Én is megtettem volna, már sokkal korábban. Más védekezési mód is jutott már eszembe, jobban is összebeszélhetnének a sofőrök, de ez az ő dolguk. Ha kérdezik megmondom mire gondolnék. 
A lényeg, hogy ez a sajtó által jól túllihegett kormánymozdulat, a leggyengébb önvédelmi reakciók közé tartozott. Egyébként ha az autópályán sétálgatásnak baleset lesz a vége, annak az okozója elsősorban a gyalogos. Nem vagyok rá büszke, de nagyon fiatal legénykoromban okoztam egy balesetet. A homlokomat össze is kellett varrni, más nem sérült rajtam kívül. A határozat szerint, személyi sérüléssel járó balesetet okoztam, meg is büntettek érte. Ezt csak azért mondom, hogy lássuk, az okozó és a szenvedő lehet ugyanaz a személy, akinek még büntetés is jár.
Amit még érdemes megjegyezni az üggyel -vagy inkább a következményeivel- kapcsolatban, amikor megjelennek a sajtóreflexek, hogy ez a migráncsok ellen irányuló, agresszív cselekmény volt. Nos, mint arra rámutattam, ez a cselekmény bűnözők ellen irányult. Fosztogató, mindenkit veszélyeztető hordák ellen, a személyi- és vagyoni biztonság védelmében.

Eszembe jut a folyamatos mantra, hogy a menekültek ártatlan emberek, a terrorizmus, a brutalitás csak elszigetelt jelenlét közöttük, nem a menekültek ellen kell lenni, hanem a bűnözés, a gyűlölet, és a terrorizmus ellen. Akkor most, hogy van ez? Ezek az útonállók most hova tartoznak? Elszigetelt bűnözők? Akkor miért nem lehet fellépni ellenük? Vagy ilyenek a menekültek, akiket sokan tudatlanságból gyűlölnek és megvetnek? Akárhogy is, ezek a barbárok nagyon rossz úton járnak, akár migráncsok, akár nem. A híres kormánymozdulat pedig jogos volt, és bűnözők ellen irányult. Ja, hogy közben migráncsok is voltak? Akkor úgy tűnik ilyenek a migráncsok.